Păcălit de hazard - Nassim Nicholas Taleb

Păcălit de hazard

By Nassim Nicholas Taleb

  • Release Date: 2019-01-25
  • Genre: Philosophy

Description

Eroul cărții este norocul. Antieroul este – ați ghicit! – ghinionul. Iar Taleb spune aici povestea întâlnirilor noastre cu aceste personaje neînțelese.

ÃŽntr-un fel, Păcălit de hazard este o lucrare tragică. Autorul ne atrage atenÈ›ia că suntem la cheremul unor întâmplări pe care raÈ›iunea nu le poate anticipa È™i, cu atât mai puÈ›in, controla. Ele vin È™i pleacă, lăsând în urmă când abundență, când penurie, când extaz, când catastrofe. Consolarea este că fenomenul acesta e democratic în cel mai înalt grad – stăm cu toÈ›ii sub zodia lui.

Singurul mod în care ne putem descurca într-o lume aflată sub semnul întâmplării e să adoptăm poziția stoică – contemplarea fenomenelor care au puterea de a da totul peste cap și acceptarea cu seninătate a condiției noastre omenești.

DeÈ™i, pe alocuri, pare o lucrare despre universul cumva plicticos al finanÈ›elor, Păcălit de hazard e, de fapt, o meditaÈ›ie filozofică asupra lumii contemporane, scrisă într-un stil pe cât de amuzant, pe atât de profund. Vă veÈ›i întâlni, în paginile cărÈ›ii, cu figura iconică a baseballului Yogi Berra, cu miliardarul George Soros, cu Popper È™i Wittgenstein, cu David Hume, Kant È™i Einstein ori cu legendarul Ulise.

Cartea este pentru înțelepciunea convențională de pe Wall Street ce au însemnat cele nouăzeci și cinci de teze ale lui Martin Luther pentru Biserica Catolică.
— The New Yorker

Nassim Nicholas Taleb (născut în 1960 la Amioun, Liban) este statistician, practician în matematici financiare și epistemolog al probabilităților. În prezent este profesor de inginerie a riscului la Institutul Politehnic al Universității din New York. Înainte, a lucrat la Bursa din New York și la cea de la Londra timp de douăzeci și unu de ani și s‑a specializat în evaluarea riscurilor implicate de evenimentele rare și neprevăzute. În acest mediu a fost supranumit „disidentul de pe Wall Street“, iar experiența acumulată s‑a concretizat în teoria Lebedei Negre, despre evenimentele care au loc în ciuda unei probabilități infime.

Scrisă în 2007, cea mai cunoscută dintre cărÈ›ile sale, Lebăda Neagră. Impactul foarte puÈ›in probabilului (tradusă la Curtea Veche Publishing), a fost vândută, în ediÈ›ia originală, în peste trei milioane de exemplare È™i a fost tradusă în treizeci È™i una de limbi. Totodată, se consideră că autorul a anticipat în paginile ei criza bancară È™i economică ce avea să survină în 2008 în Statele Unite.

De acelaÈ™i autor, la Curtea Veche Publishing au mai apărut: AntifragilPatul lui Procust. Aforisme practice È™i filosofice È™i Când pielea ta e în joc.

Comments